27.10.10

Jaagup Loosalu Olude Kiuste kui kohalik edulugu

Helistas Enn, kes on Kadja küla mehe Jaagup Loosalu õepoeg, ühtlasi ka Loosalu talu eelmine omanik, kes maja Jaan Värgile müüs. Ja kurtis oma muret. Et on see kokku köidetud kirjutis "Olude kiuste" ja et oleks väga kena, kui selle saaks nüüd kuskil kirjastuses raamatuna välja anda. Et see olla olnud Jaagupi viimane soov.

Ta ise oli väga kurb, et oli nii Kadja külapäeva ajal kui ka Triigi kooli kokkutuleku ajal haige ega saanud neil üritustel osaleda. Küll aga on tal olemas Kadja külaraamat.

Jaagup Loosalu on kohalikest metsaküladest sirgunud tuntuimaid mehi, Maalehe asutaja, riigikogu liige jne., jne. Tema eluloost on ilmunud artikleid Maalehes ja Kadja külaraamatus. "Olude Kiuste" kujutab endast viies käsikirjalises eksemplaris välja antud 610 lk. elulugu, palju meenutusi Kadja küla hiilgeajast ja Kõue koolist.

Nõukogude ajal olla lubatud "Olud" välja anda, kui sealt oleks kõrvaldatud EW riigikogu peatükid - nüüd, raamatupoodidel ja Kultuurkapitalil, kas oleks huvi järjekordse eluloo vastu...

Soovitasin Ennul lasta tema käes olev parandatud eksemplar esialgu arvutisse lüüa, et oleks võimalik netis avaldada, nagu Triigi Kooli Kroonikaraamat, kuhu sattub ikka ja jälle inimesi, oma esivanemate nimesid guugeldades.

Kommentaare ei ole: