02.12.10

Alaska saeraami ABC III/III - millist tehnikat omada?

Antud postitust ajendas kirjutama mõne aja tegune Ragnari kommentaar Stihl 070 kohta:

See Stihl on tõepoolest ajast ja arust oma kaalu-võimsuse suhtega. Muidugi saaks "hea" vastupidava sae kui kõik plastdetailid asendada metalliga, ei vaidle vastu. Aga kusagil tuleb teha kompromisse kaalu võitmiseks.
Ise ootan pikisilmi, kuna Husqvarna toob turule uue 120ccm sae. See praegune mudel 3120XP on mul olemas ja ajab südame pahaks oma 20 aasta taguste insenertehniliste lahenduste poolest. Aga ootaks asemele midagi mis omaks 575XP uusi omadusi ja eeliseid 372XP ees, mida kiirelt kokku lugedes tuli juba ligi 10. Olen nüüd omanud Husq 575XP ja 576XP saagesid juba 5 tk ja siin tundub tõepoolest, et arenguruum on otsa lõppemas. Tehke samasugune saag nagu seda on Husq 575XP proportsionaalselt 2 korda suuremaks ja tulemuseks oleks tegijate saag! Eestis leidub vanakooli metsamehi, kes kiidavad siiani 254XP saage, aga tegelikult on ka 372XP juba ajale jalgu jäänud.

Antud kommentaar võtab kenasti kokku vaakumi suurte profisaagide turul Huski näitel, kelle 120 ccm "lipulaev" juba kolmandat aastakümmet aegunud on. Ja ei ole Stihli eelistajate ridades paremaid lugusid, tõenäoliselt raamil enimkastatuav Stihl 084 on samuti Zil limusiinide ja Amiga personaalarvutite ajast. Ehk kokkuvõtteks - saeraami kasutajad on paratamatult vanaraua putitajad sest suurte saagide tootearendus on väiksemate saagide omast aastakümneid taga vaatamata kaubamärkidele.



Aga tagasi teema juurde ehk kui tahta elada moto järgi "sae ükskõik mis maailmanurgas ükskõik kui jämedat puitu" on Sul vaja suurt saagi pika latiga ning alaska tüüpi saeraami. Ülal toodud fotol on tõenäoliselt parim kombinatsioon - Stihl 084 ja Grauberg MK III mill, viimast võib küsida Digiwoodist, kes on Eestis antud saeraamikonstruktori maaletooja.



Paraku ei ole Stihl 084 kuskilt kamaluga võtta - neid tuleb taga ajada kas ebay kaudu või juhtub pooljuhuslikult mõnele rariteetsele isendile peale. Kes aga on 084 rami peale saanud, ei loobu sellest niisama kergelt.



Kellel on soov võimsa saeraamiga jändama hakata, on praegu tõhus võimalus soetada omale Stihl 070 koopia, praegust oksjoni hinda vaadates tundub aga, et see isend tuleb pakkujal omale tagasi osta - antud summa selle 105 ccm sae eest võiks välja käia eurodes, oleks loogilisem kaupa teha. 070 on umbes sama suur, kui 085, raskem ja veidi vähem võimas, samas klassika otse kuuekümnendatest. Nagu kirjelduses, tuleks heaks saagimiseks vahetada välja harvesteri tähik 3/8" vastu ja paigaldada pikem latt. Samas ülisuure latiga sobib jälle suurem tähik.



Kui osta uus tehnika, tuleks korraliku saeraami hind:

Uus suurim Husky või Stihl 20000.-
Grauberg MK III Digiwoodist 4000.-
pikk latt ja kett 1500.-

kokku 25500.- (EEK)



Kui need arvud on liiga suured, vaata 070 oksjoni hinda veel viimaseid päevi osta.eest ja tee pakkumine, kõige muu perifeersega võid konsulteerida allakirjutanuga ja ehita omale korralik ürgnottide hirm! Müügil oleva sae demo näed siin:





Need hambatoolid on käe otsas välja saetud.

Kommentaare ei ole: