12.02.11

Muuseumide veebivärav (Ardu vana koolimaja ja Saarnakõrve mõis)

Sain järgneva kirja: Tere Juhan! Ehk oled juba kursis www.muis.ee Eesti muuseumite kogude veebikeskkonnaga. Asi on kuidagi toores sääl, eriti mis puudutab kogudes leiduvate fotode kirjeldust (puudub elementaarne andmeväli "aasta"). Ehk on Kõue valla blogijatel juba olemas ka need kujutised: Ardu kooli põhiplaan ERM kogudest ja Saarnakõrve mõis:









Otsingus katsetasin erinevaid külanimesid...saab esinduslikuma tulemi (ardu, triigi, kõue,alansi, habaja etc.)
Hämaraks jääb see kooli plaani olemus? Kas pakutud variant on miski 1938 aasta hoone eelne kavand (2 korstent) või vana koolimaja ümberehituse kava (saun endises mantelkorstnas). Eks peab ERMist üle täpsustama, millega tegu. Ja teine mulle ootamatu avastus oli asjaolu, et arhiivide otsingusüsteemis AIS võib otsinguteks kasutada ka slaavi tähti=kirillitsat...kuna suur osa tsaariaegseid (venestusperiood) toimikupäälkirju on andmebaasis originaalkujul sisestatud. Töötab ka isikunimede otsingul.

Näide:
otsing kay (sisestada kirillitsas)

üks huvitav nende seas:
otsitakse surnud soldati sugulasi raha üleandmise eesmärgil

Minu vastus:

aitäh väärt linkide eest. Uskumatu, kuidas nii AIS kui viidatud muis.ee keskkond lõikavad maha pika pealkirja ehk otsingu põhifunktsioon, midagi üles leida, jääb poolikuks, kuigi ruumi nagu ekraanil oleks. Ühendatud fotode kogu paistab olevat üüratu, kahju, et ei ole kohe esimese satsiga viitsitud kasvõi pisipilti kirjeldusega kaasa panna.

Ardu koolimaja kavand paistab olevat jah uue koolimaja ehituse päevilt, all pedagoogikaarhiivis leiduva sama käekirjaga uue koolimaja skeem. August Laupa on lisaks Ardu uuele koolimajale projekteerinud ja juhtinud ka Harmi kooli ümberehitust.

4 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

See, mis MUIS-is pealkirjas "ära lõigatakse", on 100% näha allpool lahtris "nimetus".

Juhan ütles ...

Jah, kirbukirjana näeb küll, kui midagi sajast variandist (mille hulgast täit nimetust ei näe ehk seega valikut teha ei suuda) lahti klikkida.

2. case: AIS.RA.EE on 10000x hullem, kui uus e-kool, kuidas siin näha täit kataloogi, kus kirje asub? Ma näen asukohana vaid (ja ma pole leidnud kohta, kus suureks klikkida):


Uno Hermann, insener-geode... > 5. Geodeetiliste mõõdistam... > 5.3 Mõisad > 5.3.2 Harju rajoon > Kõue külanõukogus asuva T... ?

või

Riigimaade ja Metsade Valitsus > Riigimaade valitsemisega s... > 11. Renditalude metsa ja h... > Harju maakonna Triigi vall... ?

või


Riigimaade ja Metsade Valitsus > Üldkantselei ja riigimetsa... > 6. Kaardid ja plaanid > Triigi metskonna Kose, Pau... ?

Anonüümne ütles ...

iga kirjeldusüksuse peal klikkides on täielik pealkiri näha lahtris "pealkiri".

Näiteks:

Uno Hermann, insener-geodeet ja kodu-uurija

5. Geodeetiliste mõõdistamiste toimikud

5.3 Mõisad

5.3.2 Harju rajoon

Kõue külanõukogus asuva Triigi mõisa ala mõõdistustoimik M 1:500

Juhan ütles ...

ahah, ju siis on kuidagi ikka võimalik. Et siis riiklikes andmebaasides eeldatakse, et ilma lisaklikkideta pole vaja täispealkirju näha. Aga võibolla on riigihanked infosüsteemidele seda odavamad, mida väiksemates akendes ja vähema infoga vaikimisi kuvada.