13.10.11

Kose-Kõuel renditakse välja pool mõisat


Korra olen juba sel teemal peatunud aga vaatame uuesti üle, mida on võimalik Kõue valla käest rentida põhjaliku ideekavandi ja €1000 tagatisraha eest. Kaart koue.ee serverist, kus on näha pool Harmi kaitsalust parki, mis piirneb maalilise Kuivajõega, staadion ja paar hoonet.


Hoonestusest ajaloolisem on endine Harmi mõisa saun - kompaktne renoveerimist vajav kivihoone. Viimane suht algupärasel kujul säilinud majake Harmi pargis, taamal paistab vasakul peahoone, paremal abihoone, mis on osa rendile antavast varast.


Abihoone kujutab endast moodsat ja suurt kompleksi võimla (fotol Kõue-Rava vallavanem Aare Mölder 1998. aastal seda avamas), katlamaja, korraliku sisustusega suurköögi ja terve hunniku muude ruumidega, kus on asunud asutused alates lasteaiast kuni päevakskuseni.


Tõenäolise pakkumise teeb EELK Kose kogudus - äriplaani järgi hakatakse siin korraldama laagreid, kas Kuivajõel saab tulevikus ka Noa laeva sõitmas näha nagu järgmisel kevadel seilab Paunküla veehoidlal muinaslaev, saab näha - piibliaineline teemapark looduskaitsealuses Harmi pargis vajab palju lube ja asjaajamist. Mõnes mõttes on kahju, et konkursi võitja on teada - aga kas on? Kes võiksid veel hammast ihuda poole Kose-Kõue-Harmi mõisa peale? Habaja rahvaspordiklubi sobiks operaatoriks nagu rusikas silmaauku - paraku ei pruugi jätkuda inimressurssi kompleksi ülalpidamiseks, samuti ei pruugi ka võimalike teiste MTÜde arvel olla liigset €1000. Mõni Paunküla kandi turismiettevõte? Neil endil saunad-tared veehoidla juures, kus ujumisvõimalus akuutne. Kes võib olla veel pakkuja? Kel majutus-üritusturustuse kogemust, vaadake tingimused üle ja avaldage arvamust, kas on reaalne rentnikul kunagi kasumisse jõuda?


Mis saab ülejäänud Kose-Kõue-Harmi mõisapargist peahoonega? Seal tegutseb edasi kuueklassiline 30pealine kool, mida hallatakse koos lasteaiaga. Atmosfääri ja õppetingimuste osas on tegu parimatele alternatiivkoolidele ja individuaalõppekeskustele tahtmatult kandadele astuva armsa ja koduse kohaga. Koolis on ahjuküte, esimese vabariigi hõng ja nüüdsest ka ajalooarhiivis valminud ajalootahvlid, mis saavad rohkem tähelepanu tõenäoliselt 2012. aasta suvel toimuvatel mõisapäevadel.


Kõik ei ole üldsegi rahul poole mõisa rendile andmisest. Kolmkümmend aastat Harmi kooli juhtinud (praeguseks pensionil) isand Karu ei loobuks abihoonest - tuleb taas hea aeg ja Harmis õpib jälle sada õpilast, prognoosib ta. Hea, kui rentnik abihoone katuse lumest lükkab ja seda päris ää ei lammuta. Karul on olemas projekt kaheksakümnendatest, kus Harmi peahoone ette projekteeriti uut suurt koolimaja. Kogu kanti arendati tol ajal jõuliselt. Äksi meiereisse planeeriti elektrimootorite mähkimise tehast. Harmist pidi tehtama otsetee Äksi. Sellele plaanile oli vastu sovhoosi juhataja Johannes Püss, kes põllumehena ei tahtnud põllumaad asfaldi alla kaotada. Sellised lood siin Kõue-Kose-Triigi-Harmis...

Kommentaare ei ole: