23.06.08

Talu sildi vajalikkusest

Mille jaoks siis on vaja ühele talule silti ning miks (minu arvamuse kohaselt, kuni puuduvad vastavasisulised empiirilised uuringud) see silt on standardis tavaliselt puust?

1. Informatiivne väärtus - selle järgi orienteerud külas, leiad talu üles.

2. Selle olemasolu näitab majapidamise teadlikkust endast ja väärtustab külalist, möödakäijat, kogu küla üldse. Siltide/viitade rohkus külas annab tunnistust ärganud külast - mõiste, millega määratakse küla, kui terviku arengustaadiumi. Antud punktis võib asendada sõna talu külaga ja küla vallaga. Võib ka asendada talu vallaga ja küla maakonnaga jne.

3. Endaga rahulolu märk/staatusesümbol/luksusese. Kui mul on kõik muu olemas, viimistlen ka fassaadi, i-le täpiks paigaldan stiilse talu sildi. Talu silt ei ole asi, mida paigaldada, kui katus läbi jookseb või vundament vajub, kuigi siin võib olla see ka häda ja viletsuse varjamiseks, potjomkini fassaadiks. Siinjuures tuleks mõelda ka proportsioonidele - väiksesele osmikule viiemeetrikõrgune silt meetripikkuste tähtedega oleks ilmselt liiast. Sõna luksusese tähistab siin midagi muud, kui mahagonlakk-kilpkonnanahksisu või ühekodaralisi bling valuvelgi autodel - see tähistab traditsiooni, kui privileegi, ning siit jõuame puitmaterjali juurde. Võib arvata, et juba muinas-eestis olid elamud puitnikerdustega kaunistatud, puidust olid tootemid riitustel, suurem dekoratiivne sümboolika küla vahel. Luksuseks ma ei peaks klaas-metallist majapidamise silti, see näitaks lihtsalt omaniku maitselagedust või oleks tegu hoopis offissiga. Puit on looduslik, taastuv, kohalik, traditsiooniline, hästi töödeldav, mõnus. Täiesti ilmselt on kunagi iga peremees omale ise talu sildi teinud, nii hästi, kui oskas - see kuulus kõikide nende tööde juurde, mida majapidamises vaja läks. Mina ei põeks praegu selle pärast, et silt kuskilt tellida (muidugi võimalikult kohalikult meistrilt), sest ei oska ise paljusid asju teha, mida mul vaja läheb, näiteks mälukaarti, kuigi joystickuid olen kunagi päris palju teinud, esimesed koosnesid lülititest, traadist, pistikust, plastiliinist ja suitsupakist (muidugi tühjast, kuhu kõik see kupatus sisse käis). Ehk saaks hakkama ka näiteks USB jagajaga. Muidu ehitan veel traktorite liideseid.

4. osaliselt käib esimese punkti alla, osaliselt kõige olulisem: Tähistab krundi piiri, millest algab peremehe maa. Häälestab külalise peremehe reeglite järgi; siin tuleb sisse märgi semiootiline tähendus: mis tunne on minna kellelegi esimest korda külla, kui peab minema läbi "telliskivi" liiklusmärgi alt, mille all lisatahvel "Võõrastele sissepääs rangelt keelatud"? See, kuidas keegi omasi ja võõraid vastu võtab, on tema asi. Silt võib olla väljakutsuv, võib olla rangem, võib olla surnupealuuga, küünlad silmades hõõgumas. (Pildil lihtne ja armas, kodune silt Kolu-Kirivalla-Äksi-Harmi teelt, millel ka Siin postituses kirjeldatud taiesed.) Raske uskuda, et selle sildi juurest heade kavatsustega edasi minnes näiteks lõuga või koeralt pureda saaks.
Antud sildi juures tasub tähele panna läbimõeldud riputussüsteemi pikkadel vaiadel ja lilleküna, mis terviku moodustavad. Viimistluseks on kasutatud tõrva, veidi naivistlik kirjatüüp mõjub siin väga positiivselt.

Kommentaare ei ole: