22.02.09

Triigi mõisa renoveerimise seisust 7/100, hoone keskaegsest kujust

Mõisa tühjakstõstmine käib ka laupäeval-pühapäeval, täna selgus, et alla võetakse veel paar vahelage, seega ei saa ka mina puhata, ning panen kirja oma tänase uuringu tulemuse ning avaldan paar kaunist krohvipinda.

Triigi mõisa keskaegseks, kindlustatud vasalllinnuse osaks loetakse murtud nurgaga põhihoone küljes asuvat kahe ruumiga kahekordset ehitist - varaseimast hoonejärku tõendavad hiigelsuured munakivid seinas, paksem sein ning nagu selles postituses selgub, paeplaatidest põrand ning kihiliseim krohv seintes. Hoone koosneb kahest ruumist ning võiksime küsida, kas saame eristada siinkohal klassikalist keskaegset hoonet, seda jagades dieleks-dornseks? Kindlasti saab, ent milline ruum on mis? Praegune sissepääs põhihoonest linnusesse käib läbi suurema ruumi, muutes väiksema automaatselt tagatoaks, põhjalikumal uurimisel aga võime järeldada, et diele ehk köök-eluruum võis kunagi olla hoopis väiksem kamber. Väiksemal kambril ei ole akent (praegu), on vaid uks sisehoovi, seal asub taga nurgas massiivne leivaküpsetusahi, paar orvandit seinas (keskaegne aken?), mingi kahtlase küttekeha varemed, ning palk keskel laes, mis muudab ruumi automaatselt avatud koldenurga, mantelkorstnaga dieleks! Leivaahi on seega ehitatud kunagisse mantelkorstnasse.

Dieles on võimsatest paeplaatidest põrand, asub allpool sissekäiku:

Dornse põrand on valatud, tõenäoliselt võib seal all olla paeplaat. Terve hoone konkreetseim seinamaaling asub diele-dornse vahelisel ukseava seinal, pealmistel kihtidel:


Nende ruumide krohvipinnad, nagu juba mainitud, on hoone huvitavaimad, kirevamad. Kõige peal on ka maja välisfassaadist tuttavad roosakas-beezikas-sinakas. Selle all on hallikaid-tuhmikaid-beezikaid, ning kõige all tumedad, võibolla söekihi ja tahmaga kaetud mustad-hallid-pruunikad:


Kuid hüppame nüüd Kotzebue aega ja tiiba. Sealt on tõstetud viimastel päevadel väja hulgaliselt tünne mingite kemikaalidega, ehk avanevad vaated seintele, hoone sisevaadetele üldisemalt. Kui muinsuskaitse üldse midagi selle hoone detailidest väärtustaks, siis oleks see kindlasti kemmerg ühe ruumi nurgas. Põranda alt ehk läbi toa jookseb renn, midamööda väljaheited hoovile juhitakse. Kas just tulevikus seda kasutada, aga põnev on see lahendus küll. Hoones leiduvatest ustest on paar tükki õrnad väikseste ruutudega siseuksed, riiviga, mis peaksid kemmergule ette sobima.


Kaunis katastrofaalne sein samas hooneosas. Juba seitsmekümnendatel oli kokku varisenud tiibhoone korsten. Õnneks vahesein veel püsib.

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

I am very honored to see that the house of several generations of my family is being renovated. It is with great interest that I hope to follow the evolution of them !

Alexandre Vautier-Kotzebue (vautier.kotzebue @ gmail.com / http://kotzebue.ifrance.com)