27.05.09

Õhtud Triigi mõisas

Praeguseks on maha võetud kuivakad puud, mis tähistasid teed barokiaja sissepääsu juures, ülal olev foto on ilmselt esimene fotograafia ajaloos, kus on näha mõisa loodepoolne sissepääs ilma puudeta. TLA kaardi pealt on näha (lilla markeering), et tegelikult algas antud sisse/väljapääsust otsesiht NNW suunal läbi mõisapargi otse Sääsküla peale, ehk sammaste all istudes võis näha kilomeetri kauguselt Rävalist tulijaid. Muidugi ka teistpidi - Sääskülast tulles või pargiradadel jalutades oli näha läbi sirge sihi barokiaegne sissepääs:

Peahoone perimeeter on võsast puhastatud, loodan, et praegu õitsvad elujõulised õunapuud kaugemal jäävad aednike kärpida ja alles:


Lapsepõlvest mäletan veel tohutusuurt õunaaeda peahoonest kagus, mis raadati hiljem põlluks, veel kümme aastat tagasi oli buldossiga kokkulükatud õunapuutüved näha. Väga hea valge klaari valik oli, nutsid ka endised Triigi kooli õpilased, kelle istutatud see aed oli.

Jägmine mõisahaldaja väljakutse paistab olevat tall-tõllakuuri katus, mille lagunemine on kelbast pihta hakanud, loodetavasti saadakse õigel ajal jaole, ehk veel see suvi. Antud hoonel on peal valu katusekivi, mis muudab terve krempli rakseks ja väga väärtuslikuks:

Kommentaare ei ole: