12.05.10

Alaska saeraami A B C I/III - millega on tegu?

Juhuste kokkulangemisel sain testida alaska-tüüpi saeraami - nimelt käis Kose kihelkonna parkide allakukkunud põlispuid sagimas alaska-raamide maaletooja Teemo, paraku oli Kose kirikaias teenistus ja Kose-Uuemõisa pargis oli keegi mahasadanud notti väikese saega mõlemalt poolt saagida ja seejärel lõhestada üritanud ning Teemol polnud kihelkonna muinsuskaitsespetsialisti Ly kontakte, ehk mees laekus Triigile, saed ja raamid kaasas.

Võimsa sae ja pika latiga alaska raam on väga tõhus tööriist, võimaldades pikisaagida jämedamaid puid kui ükski saekaater vastu võtaks, lisaks saab notist saematerjali koha peal ehk pole vaja suurt palki kuhugi upitada, kui siis vaid õige külg saagimiseks ette keerata.



Raam, mida mees maale toob, on alaska mk. III ehk enimlevinud mudel, sobib kõikidele lattidele (lühematega pole küll väga laia saeteed).



Raam on juppidena pakendatud, alumiinium, raud.



Demosaag, milleks kunagi Viljandi kandi saekaatri järkamissaeks olnud 120cc Stihl 084 48" 0.404 latiga on antud raami jaoks isegi liiga pikk, mõned tollid jääb raamist välja.



Mida pikem kett, seda rohkem hambaid ehk vajab harvem teritust.



Esmane alaska raami lõige palgile tehakse koos abiplanguga, mis visatakse palgile, luues sirge saetee.



Saag peale ja hambaid!



Saetud saar, üle kolme meetri pikk, üle 20" lai.



Proovime nüüd alaska raamiga pikisaagida tavalisema saega - 72cc 20" pikiketi-huskiga. Kõigepealt plank kuuse peale ja hambaid!



Esimene lõige läks ladusalt, paraku ei saanud järgijäänud 4" paksust planku kaheks kahetolliseks saagida, sest raam ei mahtunud enam kuuse ümber - kahekümnest tollist umbes neli läheb maha raami hoidmiseks. Kui saagida maha palgi põsed, on võimalik 20" latiga 40x40 prusse toota, palki peale saagimist 90 kraadi keerates, minu eesmärgiks oli lai pink.

Alaska saeraami A B C teises osas vaatame, mida annab lühikese lati ja tagasihoidliku kubatuuriga saega veel korda saata. Kellel tekkis huvi alaska raami vastu või kellel vedeleb mõni põlispuu, millest kena laia pingi või mõne muinaslaeva detaili saaks, võtke ühendust raami maaletooja - spetssaagija Teemoga Digiwoodist.

2 kommentaari:

Unknown ütles ...

Tere, on küll palju aega möödas, aga ega te ei oska selle Alaska saeraami maaletooja andmeid jagada. Tänan

Juhan ütles ...

Neid tõi kunagi maale Digiwood.ee Klientide puuduses lõpetas ta selle äriga. Kui mees antud kontakti järgi üles otsida, saaks USA kontakti, kellelt ta neid maale tõi. Edu!