15.07.10

Paunküla veehoidla



Kohtasin Paides kunagise õpilase vanemat, kes rääkis, et veetis lapsepõlve Kirivallas, hiljem Seapilli talus, kui veel Paunküla veehoidla oli paisutamata - koosnes väiksematest järvedest, siin ja sealpool teedelahkme vallseljakut. Ta rääkis, et leidis Seapilli kandist korduvalt portaali teispoolsusesse, nägi ja koges paranormaalseid nähtuseid. Loogiline, sest millegi pärast võeti ette suur töö - Seapilli ja Tudre järvedest veehoidla rajamine, jättes kahtlased portaalid veehoidla põhja.

Ülemisel fotol 19. sajandi lõpu Paunküla mõisamaade kaart, kus Kiruvere ja Tudre vahelised mäed (praegune kiige või kergu kinnistu) on nimetatud Lätti mägedeks. Võibolla läte, võibolla olid Läti muinassõjamehed juba siis sääl kanda kinnitanud.

Palju on minu käest küsitud, kuidas veehoidla loodi. Alljärgnevalt koopiad Eesti Looduse Kõrvemaa erinumbrist. Veehoidla loodi kahes järgus - kuue- ja seitsekümnendatel ehk on hilisem, kui Ardu ajutine lasteaed, mis töötas kuni eelmise aastani.









6 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

palun selgitada seda portaalide-asja. Mida seal kogeti, mida nähti? Näiteid? Mis seal oli? Miks te ütlete "Loogiline, sest millegi pärast võeti ette suur töö - Seapilli ja Tudre järvedest veehoidla rajamine, jättes kahtlased portaalid veehoidla põhja."

Mis kahtlasd portaalid? Kas ei võinud see niisama olla veehoidla rajamine. miks kohe selline salapära, legendid?!

Postitus on natuke poolik. midagi te räägite, tekitate huvi, ja siis midagi ei räägi. Kas teadmatusest, info puudulikkusest või millegimuupärast. Ei maksa asju jätta õhku rippuma eriti kui peetakse blogi ja rahvas loeb.

Teoreetik

parimat!

Juhan ütles ...

Proovi üleloomulikku nähtust selgitada või kirjeldada, teoreetik.
Nagu seda ei suutnud LV mulle kirjeldada, kuigi kuidagiviisi proovis, ei ole see mul võimalik, kuna ma pole ise seda kogenud. Eks sukeldu Seapilli järve ja proovi kogeda, saad puuduva postituse osa kätte!

Juhan ütles ...

Ühte paranormaalset aegruumi portaali ma tegelt tean Kiruvere-Seapilli kandis küll. Aga ka seda on raske lahti seletada, tuleb oma silmaga näha. Näiteks sel aastal toimus 10.-11. juulil tuhandeaastataguse aegruumiportaali avanemine sealsamas Lätti mägedes. Kes ei näinud, võib järgmine aasta umbes samal ajal tsekkima minna. Portaal peaks siis uuesti avanema.

Anonüümne ütles ...

oo jah

neti annab aegruumi jaoks sellise tähenduse nagu kus inimene võib vabalt ajataju kaotada ja eksida. näeb ta siis ka nägemusi? ei tea.

ise midagi sellist kogend pole ja ei usu ka sellistesse asjadesse. lihtsalt mus tekitas teie postitus huvi. oleksite võinud lihtsalt tuua välja mida siis kogeti. folklooriliset rahvajuttudena oleks seda päris huvitav lugeda. ka paiga ja kodulooliselt.

edu!

Juhan ütles ...

ise midagi sellist kogend pole ja ei usu ka sellistesse asjadesse - nagu maamees ütles 19. sajandil, et kaelkirjakut ei ole olemas.

Kui siin kommentaariumis keegi kirjeldaks oma ülielamusi, saakski seda vaid folklooriliselt vaadelda - meeleseisunditest lähtuvaid iseärasusi teatavasti dialektiliselt edasi anda ei saa.

Teaduslik maailmapilt on konkreetne, aga väga kitsas, ei suuda ära seletada näiteks kus asub inimese teadvus, mis on väikseim aineosake, kust tulevad unenäod, mis on armastus jne.

Ma võin näiteks ka väita, et Indiat pole olemas ja ei olegi! Keegi ei suuda mulle seda ära tõestada.

MART ütles ...

Minuga näiteks juhtus jõulupäeval
kord selline kummaline lugu,
kui sõitsin ühe pooltühja
maaliini bussiga linna poole.
Olin natukene unine nagu alati,
istusin kõige taga nagu alati.
Vaatasin inimesi kes istusid minust eespool ja mõtlesin kuidas kus ja kas nemad oma püha õhtusöömaaega manustavad.
Korraga tundsin, et ma ei asu enam bussis vaid vaatasin inimesi ja ka iseennast kõrgelt läbi bussi katuse
Siiski ei olnud ma magama jäänud vaid tundsin selgelt oma füüsilist keha bussis olevat samal ajal kui "vaimne olevus" bussi taga järgi hõljus.
Sellest kummalisest kogemusest saadud ülev ja kerge tunne kestis kuni õhtusöögini ;)