15.01.09

Ajalooliste kaartide interpoleerimisest aerofotoga

Harrastusajaloolasena olen visanud mõned kaardid (peamiselt Ajalooarhiivist, ka Tallinna Linnaarhiivist) praeguste aerofotode peale, arinevatel alaeesmärkidel, peaeesmärgil aga näha, kui palju on muutunud asustus, hooned, elukeskkond ja elukeskused laiemalt. Panen siia üles mõned interpoleeringud, mida leidsin järjekordsel vindi puhastusel:

Esna mõis, Peetri kihelkond, Järvamaa:

Selle kaardi tellis minu käest antud mõisa loodusradade matkajuht, õigemini tegin talle mitu kaarti just paisjärvest mõisa peahoone taga, teest kabelisse, mis asub vallseljakul. Antud mõisa kaardid on tõhusalt läbi uuritud Ado Seire poolt, reprod on köidetud "Kareda vakuse" nime alla, eksemplar on olemas Järvamaa Muuseumis. Antud asukoht on mul olemas 5 kihil: aerofoto, kolm ajaloolist üllitist ja samakõrgusjooned salajaselt kaardilt, väljaprint või repro on staatiline, kõige parem on laivis erinevate kihtide läbipaistvust muuta, seda jälgida:


Herjango ja Waaso küla, Peetri kohelkond, Järvamaa:

Selle kaardi leidsin pooljuhuslikult Ajalooarhiivis Peetri kihelkonda uurides. Antud nimega külasid praegu ei eksisteeri, lõpuks leidsin asukoha, Koordi külas, kuhu kaardi sobitasin. Võimsatest majapidamistest on alles vaid mõned hooned, kunagised kaks võimsat küla on vaid mõned majad tee ääres. Antud koht võib olla aga väga väärika ajalooga, sest lõunapool põllul on mitu kaitse all olevat ohvrikivi:


Vodja mõis, Peetri kihelkond, Järvamaa:

See on üks päris lahmakas tükk, mille aerofotole sobitasin. Kaardil ei ole veel raudteed, puudub otsetee Roosna-Allikule, pidi sõitma läbi Viisu. Rakvere maantee teeb mõnusa jõnksu sisse kaardil SW, jõgi voolab veel oma looduslikus sängis:


Antud kaardist tegin 3D suurenduse mõisasüdame hoonetele, tiigistikule. Järgneval pildil on mõisa peahoone tuletatud vanadelt fotodelt, viinavabrik on mõõdetud varemetelt. Tänapäeval puudub mitu majandushoonet, või on olemas vaid nende vundament, vare SW on sepikoda, mille müürid on jupike karjakastellist (punane):


Paide, Järvamaa:

Paide kesklinnast on mul mitu kihti, veidi olen tänavavõrku kokku sobitanud, tulemustega, alljärgnev 1739. Brotze interpoleeritud 1896. isendiga:


Paide reinkarneerunud kuninga arutlusi linna ajaloo ja kaartide teemal loe edasi Weissensteinist.


Alansi küla, Kose kihelkond, Harjumaa:

Seda külatuumikut aerofotole sättides sai teada, millised hooned külas on vanade majandushoonete vundamendile rajatud. Kohati klappis see ühe ajaloolase hüpoteesiga. Elumajad sellest ajast olid puidust, osaliselt hävinud:


Sellest kaardist vaata lähemalt Alansi külaveebist.


Triigi mõis, Kose kihelkond, Harjumaa:

Sellest mõisast on mul väga põhjalik arhitektuurne mudel, kõrvalhoonetega, põhjadeks võin valida päris mitme kaardi vahel. Olen modelleerinud ka mõisa tornlinnuse võimaliku algkuju, kunagi teen, kui peaks põhjust olema, viinaköögi, teised rehed, saunad, karjakastelli, tuulevski jne.


Triigi mõisa ajalugu, seal toimuvat, tseki siit.

See postitus on kokku pandud sama soojaga koos eelnevaga, milles käsitlesin Preedi mõisa (Koeru kihelkond, Järvamaa) kaarti.

3 kommentaari:

Rainer ütles ...

Väga kena töö. Paide kaarte võiks võrrelda näiteks 1692 või 1786 ja tänapäeva osas: on praeguseks kadunud teid, mõned hooned oleks hea täpsemalt markeerida jne.
Samuti oleks huvitav võrrelda rootsiaegseid ja tänapäeva kaarte Paidest väljuvate teede ja muude pidepunktide osas. Ehk leiab kunagi aega.

Juhan ütles ...

Kui on tõsisemat huvi, võiksid provaidida mulle scannitud kaardid, juhul, kui neid EAA serveris pole, siinnähtud on reeglina käe pealt moonutusega pildistatud.

Rainer ütles ...

Võrdluseks tänapäevase kaardiga võiks Paides olla (EAA kaardiregistris saadaval) 1692 a linnaplaan (EAA.1.2.C-IV-173).

Paide ümbruse osas:
1696 Paide ja Prääma piirikaart (EAA.1355.1.1.)
17. saj lõpu Prääma alade kaart (EAA.1.2.C-IV-180).

Ja kuningatega on see jama, et need on juba ära valitud. Kõik neli. Mitu aastat juba. Mina nende hulka ei kuulu.